Tuesday, September 6, 2011
Resepi Kek Lapis Semarak Kasih Shamin Sofea
Bahan2
(A)
400gm butter ANCHOR
85gm susu pekat manis F&N
(B)
11 kuning telur
4 putih telur
200gm gula castor
1 tbsp ovelette
200gm tepung Hong Kong
120gm kaya Yeos
70gm horlick
50gm mixed fruit jam (B&W)
pewarna
Cara2
Pukul bahan (A) hingga putih
Pukul bahan (B) hingga ringan
Satukan bahan (A) dan (B) - gaul rata
Masukkan tepung dan gaul sebati
Bahagi kepada 2 bahagian
Satu bahagian + mixed fruit + horlick + pewarna
Satu bahagian + kaya + pewarna
Sediakan loyang 8x8
Panaskan oven 175C api atas
Lenser keliling loyang dengan butter
Alas dalam loyang dengan parcement paper
Masukkan 10 tbsp adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak
Keluarkan dan masukkan adunan yang seterusnya
Masak lapisan demi lapisan hingga habis
Apabila lapisan terakhir di masukkan, masak guna api atas, masak hingga sedikit kekuningan kemudian tukar kepada api atas dan bawah masak selama 15 mnt
Simpan kek semalaman untuk rasa lebih lembut