Sunday, September 4, 2011
Resepi Kek Lapis Keju Dhafina
Bahan2
(A)
350gm butter ANCHOR
150gm cream cheese ANCHOR
170gm susu pekat manis F&N
(B)
10 kuning telur
4 putih telur
200gm gula castor
1 tbsp ovelette
200gm tepung Hong Kong
100gm mixed fruit jam (B&W)
1 tsp vanilla flavor
pewarna
Cara2
Pukul bahan (A) hingga putih
Pukul bahan (B) hingga ringan
Satukan bahan (A) dan (B) - gaul rata
Masukkan tepung dan gaul sebati
Bahagi kepada 2 bahagian
Satu bahagian + mixed fruit + pewarna
Satu bahagian + vanilla flavor
Sediakan loyang 8x8
Panaskan oven 175C api atas
Lenser keliling loyang dengan butter
Alas dalam loyang dengan parcement paper
Masukkan 10 tbsp adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak
Keluarkan dan masukkan adunan yang seterusnya
Masak lapisan demi lapisan hingga habis
Apabila lapisan terakhir di masukkan, masak guna api atas, masak hingga sedikit kekuningan kemudian tukar kepada api atas dan bawah masak selama 15 mnt
(A)
350gm butter ANCHOR
150gm cream cheese ANCHOR
170gm susu pekat manis F&N
(B)
10 kuning telur
4 putih telur
200gm gula castor
1 tbsp ovelette
200gm tepung Hong Kong
100gm mixed fruit jam (B&W)
1 tsp vanilla flavor
pewarna
Cara2
Pukul bahan (A) hingga putih
Pukul bahan (B) hingga ringan
Satukan bahan (A) dan (B) - gaul rata
Masukkan tepung dan gaul sebati
Bahagi kepada 2 bahagian
Satu bahagian + mixed fruit + pewarna
Satu bahagian + vanilla flavor
Sediakan loyang 8x8
Panaskan oven 175C api atas
Lenser keliling loyang dengan butter
Alas dalam loyang dengan parcement paper
Masukkan 10 tbsp adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak
Keluarkan dan masukkan adunan yang seterusnya
Masak lapisan demi lapisan hingga habis
Apabila lapisan terakhir di masukkan, masak guna api atas, masak hingga sedikit kekuningan kemudian tukar kepada api atas dan bawah masak selama 15 mnt