Sunday, May 8, 2011
Red Velvet Cake Recipe
Bahan A (ayak bahan2 di bawah kecuali gula castor)
320 gm mutlti purpose flour
1 tsp Soda Bicarbonate
1 tsp salt
1 tbsp coco
250 gm castor sugar
Bahan B (satukan bahan2 di bawah dan whisk dalam mangkuk)
295 gm corn oil / vegetable oil
1 cup buttermilk (room temperature) = 1 cup milk + 1 tbsp vinegar leave for 10 mnts
2 nos eggs gred A (room temperature)
1 tbsp red colouring
1 tsp vinegar
1 tsp vanilla essence
Method
Tuang Bahan A ke dalam mangkuk Bahan B, kacau dengan mengunakan mixer kelajuan sederhana.
Tuangkan adunan ke dalam 3 acuan loyang 8” dan bakar suhu 175C selama 30-35 minit .
Setelah kek sejuk boleh dihias dengan frosting Cream Cheese.
CREAM CHEESE FROSTING
250 gm Cream Cheese
180 gm icing sugar
250 gm butter
Pukul semua bahan di atas menggunakan mixer , kelajuan sederhana sehingga kembang sekali ganda. Hias di tengah dan atas kek.
flour, salt, coco and soda bicarbonate
mix vinegar, red colouring, eggs, oil, vanilla essence and buttermilk using whisk
add flour, soda, coco, salt and castor sugar
mix all together and its ready to bake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
terima kasih bg resepi... memang nampak sedap... teruja nak rasa... huhuhu...
Post a Comment